Is het probleem het probleem?

Dit weekend sprak ik een vriendin over haar droom: meer in harmonie leven met de wereld. Haar eerste stap om deze droom te realiseren is om meer op afval en energieverbruik te letten. Want, zo vertelde ze me, ‘al dat zwerfafval op land en in de zeeën is een groot probleem’. Ontzettend waar. In een artikel dat ik eerder voor de industrie-update van ARCADIS schreef (zie onder), bespreek ik het probleem in de wereldzeeën ook. Als je op internet eens even surft op ‘plastic soup’ worden de feiten ook snel duidelijk. Het probleem is groot. Heel groot. Behalve de directe invloed op dieren die stikken of verstrikt raken, is er ook de indirecte invloed op de voedselketen. Schadelijke stoffen in de plastics banen zich langzamerhand een weg door de voedselketen, daarmee komt het probleem uiteindelijk op ons bord terecht. Letterlijk en figuurlijk. Wat mij opvalt aan de websites over de ‘soup’ is dat – enkele uitzonderingen daargelaten – met name de omvang van het probleem geconstateerd wordt, maar hoe het probleem op te lossen blijft vaak onbenoemd. De gratis plastic zakjes bij de supermarkt in de ban is natuurlijk een begin, maar daarmee los je de bestaande ‘soup’ niet op.

Op grote schaal, maar ook in je eigen cirkel van invloed werken problemen verlammend. ‘Goh, het is een probleem, nou, tsjonge’. Het adagium van Van Gansewinkel; afval bestaat niet, draait de zaak om. Als je stelt dat een probleem geen probleem is, kan je met de mogelijkheden aan de slag. Droom van de oplossing, bedenk welke actie daarvoor nodig is en zet de eerste stap. Dus: thuis bewuster met energie omgaan? Zet de thermostaat een graad lager en trek sokken aan, stook ’s morgens voor het werk het huis niet op en douche wat korter. Draai LED lampen in je kroonluchter en pak eens de fiets.

Zelf in actie komen voor het afval in zee? Samen met Floris Heijckmann van Eneco wind gaan we dit jaar over tot actie. Er zijn gelukkig aardig wat initiatieven om de oorzaak van de plastic soup aan te pakken, wij gaan ons richten op het opruimen van de rommel. We starten met een bijeenkomst om de energie voor oplossingen te bundelen. Uitvinders, maritieme kennis of kennissen, financiers en anderen met de grote gemene deler dat je je verbonden voelt en in beweging wil komen, laten we aan de slag gaan. We kennen het probleem, op naar de oplossing.

Vision without action is merely dreaming
Action without vison a waste of time, but
Vision with action can really change the world.

Hieronder mijn eerdere artikel over plastic soep in de ARCADIS Industrie update.